Chefkok Ronald aan het woord

Heerlijke lunches en goede ontbijtjes; die worden gemaakt bij De Werelt in Lunteren. Wie zwaait de scepter in de keuken? Ronald van Wikselaar, chefkok en leidinggevende in de keuken, vertelt graag meer over zijn baan.

Duizendpoot in de keuken
“Ik werk nu een aantal jaar als chefkok bij De Werelt in Lunteren”, vertelt Ronald. Dat bevalt hem nog steeds erg goed. “Ik geef leiding aan het team in de keuken en de spoelkeuken. We werken met vier koks in totaal. Daarnaast houdt ik me bezig met calculatie; ik reken bijvoorbeeld uit hoeveel een broodje kost en hoeveel een partij betaalt voor het evenement.” Ronald vertelt dat je bij de keuze voor gerechten onder andere rekening moet houden met het weer en de tijd van het jaar. “Nu de zomer zo warm was, zijn groenten duurder geworden. De garnalenvangst was juist heel groot en die zijn daarom goedkoper. Natuurlijk houden we ook rekening met seizoensproducten die in een bepaalde tijd van het jaar goedkoper én lekkerder zijn.”

Inspiratie door evenementen
Waar Ronald zijn inspiratie voor recepten vandaan haalt? Niet zoals veel mensen van het internet. “Internet is niet vernieuwend”, vertelt hij. “En dat is nu juist het belangrijkste in onze gerechten: ze moeten vernieuwend zijn. Daarom doe ik vooral inspiratie op bij evenementen en bij leveranciers. Ik wil dat een gast naar huis gaat met het gevoel: ‘wow, bij De Werelt heb ik echt lekker gegeten.’ Mensen hebben thuis veel tot hun beschikking om bijzondere gerechten te maken, en daar moet je je als professional wel van blijven onderscheiden. Ik wil mensen altijd een gerecht voorschotelen dat ze zelf nooit gemaakt hebben. Die uitdaging maakt het werk leuk.”

Fijn om een chefkok te zijn!
Wat Ronald het allerleukste vindt aan zijn werk? “De vrijheid die ik hier heb. Ik kan zelf gerechten bedenken, maar stuur ook het team in de keuken aan. Ook de afwisseling in locaties en partijen vind ik heel leuk! Bij De Werelt maken we vaak lunches klaar voor evenementen in de andere locaties van de TeKa Groep; De Rijtuigenloods en de Midden Nederland Hallen. Daardoor ben je in contact met verschillende partijen en kijk je ook eens binnen bij één van onze andere mooie locaties. Iedere week op mijn werk is anders!”

Een goed gerecht van de chef
Wat een goed gerecht is? Daar heeft Ronald snel een antwoord op. “Een gerecht moet minimaal drie of vier hoofdsmaken hebben. Bijvoorbeeld zoet, zout en umami. Deze smaken versterken elkaar, waardoor je een heerlijke smaakcombinatie krijgt. Daarnaast moet een gerecht vooral puur zijn. Vroeger werden er veel vette sauzen gebruikt, maar die kun je heel goed weglaten als je de juiste kooktechnieken hebt om de pure smaak van eten te behouden. Dat is lekker én gezond! Wat ook belangrijk is, is de kleurencombinatie van een gerecht. Hierbij is niet alleen de kleur van de verschillende ingrediënten belangrijk, maar ook het servies. Witte kokossoep ziet er op een zwart bord bijvoorbeeld veel lekkerder uit dan op een crème bord." Conclusie: een goed gerecht bestaat uit de perfecte smaak- en kleurcombinatie!

Een bedrijfsevenement organiseren met een hoogstaande foodbeleving voor jouw gasten? Organiseer het in Congrescentrum De Werelt!

Neem contact op

Congrescentrum De Werelt is centraal gelegen in de bossen bij Lunteren. De locatie biedt ruimte aan gezelschappen van 10 tot 600 personen en heeft 127 hotelkamers. Graag maken wij een succes van jouw bijeenkomst!

Adviesgesprek / Rondleiding

Waarom De Werelt in Lunteren

  • Voor kleine en grote groepen 10 tot 600 personen

  • Diversiteit aan ruimtes 15 flexibele zalen

  • Overnachten 127 hotelkamers

  • Gratis parkeren 400 parkeerplaatsen

  • Horeca en recreatie mogelijkheden Restaurant, bar, lounge en diverse terrassen

Jouw congres of vergadering bij De Werelt?

Offerte aanvragen